Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Με αρνητική απόδοση το γερμανικό έντοκο διάρκειας 1ος έτους


Snapshot for German Government Bonds 1 Yr BKO (GDBR1:IND)

Open:
0.06200
High:
0.06700
Low:
-0.05800
 

Rate Chart for GDBR1:IND

 

Κι αν δεν βουλιάξουμε;

Οι περισσότεροι το έχουν πάρει απόφαση ότι η Ευρώπη πρόκειται να βουλιάξει στο χάος της κρίσης, ότι οι κάτοικοί της θα αναζητούν τροφή στα σκουπίδια, την ίδια ώρα που οι στρατοκράτες θα ακονίζουν τα μαχαίρια τους για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.  Πριν από δύο χρόνια αυτά τα σενάρια αντιμετώπιζαν την χλεύη του πλήθους. Σήμερα που τα πλήθη είναι πεπεισμένα ότι οι χειρότεροι εφιάλτες τους θα γίνουν πραγματικότητα, μήπως πρέπει να αρχίσουμε και πάλι να σκεφτόμαστε «ανάποδα»;

Ο κόσμος μας είναι αρκετά πολύπλοκος για να προσπαθήσουμε να τον ερμηνεύσουμε μέσα από την διαδικασία του δυισμού. Τα πράγματα δεν είναι άσπρο και μαύρο, δεν είναι μόνο οι δυνάμεις του καλού και του κακού που συγκρούονται στην αρένα των αγορών και της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας. Πολλές φορές γνωρίζουμε μόνο μία πτυχή της πραγματικότητας και νομίζουμε ότι ξέρουμε τα πάντα. Αυτό και μόνο μπορεί να μας οδηγήσει σε πλάνη...

Σήμερα οι διεθνείς οίκοι ευαγγελίζονται το τέλος της γερασμένης Ευρώπης. Οι αγορές τρέχουν πανικόβλητες να βρουν ασφαλή λιμάνι για τα κεφάλαιά τους και όλα μοιάζουν να είναι έτοιμα να εξελιχτούν σε ένα καταστροφικό σενάριο για την ευρωζώνη.

Αρχίζει και μοιάζει πολύ εύκολο να βγάλει κανείς λεφτά. Σαν να μην χρειάζεται να κουραστεί καθόλου. Αρκεί να πουλήσει Ευρώπη, να ποντάρει στον πλήρη εκμηδενισμό των πάντων. Αρκεί να αποφασίσει να ακολουθήσει το ρεύμα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Προσωπικά έχω πολλές φορές γίνει αποδέκτης των αρνητικών συναισθημάτων που γεννά η υιοθέτηση θέσεων που έρχονται κόντρα σε αυτό που έχουμε μάθει να ονομάζουμε ρεύμα. Άλλες φορές είχε δίκιο κι άλλες άδικο. Αλλά κάθε φορά ο τρόπος με τον οποίον αντιδρούσαν οι «πολλοί» ήταν το ίδιο βίαιος και απορριπτικός. Το 2007 έγραφα για ένα επερχόμενο κραχ. Το 2008 για τους «άρπαγες» που θα εκμηδένιζαν τις αξίες. Το 2009 για την κρίση που θα έφτανε στην Ισπανία και την Ιταλία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αρκετοί φίλοι αντιμετώπισαν σκωπτικά τις θέσεις που εξέφρασα τότε. Υπήρξαν και περιπτώσεις που είχα άδικο κι αυτές ήταν επίσης πολλές. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι μετά από τόσες πολλές φορές που έχουμε ματώσει δεν έχουμε μάθει ακόμη να κερδίζουμε από τα λάθη μας, να επιδιώκουμε την συζήτηση για να μπορέσουμε να αντλήσουμε νέες ιδέες, νέες προτάσεις.

Εντάξει! Είναι πολύ πιθανό το πλήθος να έχει δίκιο και να πρέπει να κρυφτούμε όλοι αύριο στα λαγούμια μας. Αυτή είναι η μία πιθανότητα για την οποία είμαστε όλοι προετοιμασμένοι. Έχουμε σκεφτεί και το άλλο ενδεχόμενο; Να αρχίσει η Ευρώπη να βρίσκει τον εαυτό της; Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει κανείς να αλλάξει άρδην στρατηγική. Ή τουλάχιστον να είναι έτοιμος γι΄ αυτό...

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

Η διαίρεση, δεν είναι η καταλληλότερη πράξη όταν προσπαθείς να συνθέσεις


Τώρα που σιγά – σιγά καταλαγιάζει αυτό το καταπληκτικό, ευφάνταστο σενάριο, αυτή η κερδοσκοπική φούσκα του PSI, είναι η κατάλληλη στιγμή να «διοχετεύσουμε» στην αγορά το νέο, το καινούργιο.

Στην τελική του ονομασία δεν έχουν καταλήξει ακόμα. Ευρώ 2 ταχυτήτων, ομόλογα ελίτ, super league Ευρώπης, είναι μερικά από τα χαριτωμένα ονόματα που θέλουν να προσδώσουν στο σενάριο κερδοσκοπικού τρόμου που έχουν σκοπό να αναπτύξουν το επόμενο διάστημα.

Η ουσία του σεναρίου απλή. Θα βασίζεται σε γενικές γραμμές στην ανάγκη δημιουργίας ενός 2ου πιο λάιτ νομίσματος, που θα πρέπει με τη σειρά τους να υιοθετήσουν οι πιο «λάιτ χώρες» της ένωσης.
Το σενάριο θα παίξει για όσο διάστημα το επιτρέψουν οι αγορές (1-2 εβδομάδες, άντε μέχρι τα Χριστούγεννα), μετά οι «περίφημες αυτές αγορές» όπως και με το φοβερό PSI θα ανακαλύψουν (εκτός απ΄τον τροχό), ότι η διαίρεση, δεν είναι η καταλληλότερη πράξη όταν προσπαθείς να συνθέσεις. Είτε πρόκειται για ιδέες, για οικονομίες ή χώρες.

Κλείστε τα αυτιά σας στα πολύχρωμα πτηνά που ετοιμάζουν την τελική τους επίθεση και εμπιστευτείτε λίγο παραπάνω τις γνώσεις και κυρίως το ένστικτό σας.

Περιμένοντας τις εξελίξεις παραμένουμε αισιόδοξοι!!!

Απεβίωσε ο επιχειρηματίας Θωμάς Λαναράς

Απεβίωσε, σε ηλικία 54 χρόνων, ο επιχειρηματίας Θωμάς Λαναράς. Από τον περασμένο Μάρτιο έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Ο Θ. Λαναράς είχε γεννηθεί το 1956 στην Αθήνα. Ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Είχε αποκτήσει πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Business Administration) από το La Verne College, California, συνεχίζοντας τις σπουδές του στο Northeastern University, Boston όπου και απέκτησε MBA (finance).

Υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Oμίλου ΚΛΩΝΑΤΕΞ και πρόεδρος της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας ΑΕ. Οι εταιρείες του βρέθηκαν στο επίκεντρο χρηματιστηριακών σκανδάλων.

Πηγή:  http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=103776

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

"ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΦΥΓΕΙΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ"


«Κίνημα» κατά της μελλοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, το οποίο απειλεί να ανατρέψει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, εκδηλώθηκε στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Ως ηγέτες του «κινήματος» φέρονται η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, χώρες που είδαν το κόστος δανεισμού τους να εκτοξεύεται στα ύψη τις τελευταίες δυο εβδομάδες, ενώ σύμφωνα με το Reuters, μαζί τους τάσσονται και «άλλες» χώρες της περιφέρειας, χωρίς να κατονομάζονται.
Πηγή: imerisia.gr
--------------------------------------------------------------------------------

 

 

Την αξιοπιστία σου τη χάνεις στο 100% ή δεν τη χάνεις καθόλου.....

 (Αναρτήθηκε την Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011)

 

Τα ομόλογα μιας χώρας αποτελούν την ομολογία της ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της.
Είτε ανταποκριθείς στο 50% είτε στο 60% των συμφωνηθέντων, την αξιοπιστία σου τη χάνεις στο 100%.

Αν λοιπόν αποφασίσεις να βαρέσεις φαλιμέντο, δεν κάνεις κούρεμα αλλά ΞΥΡΙΣΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΙΛΗ.

Οι συνέπειες και στις δύο περιπτώσεις ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΙ ΙΔΙΕΣ για τους Έλληνες πολίτες, καταστροφικές μεν, ακριβώς οι ίδιες, δε.

Μην σας παραμυθιάζουν ότι το κούρεμα του χρέους αποτελεί στην παρούσα φάση λύση. Κούρεμα χρέους ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ σημαίνει ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Τα κοράκια των αγορών (που στην πλειοψηφία τους μιλούν απταίστως την ελληνική), ενημερώνουν τα ελβετικά τους βιβλιάρια  και περιμένουν την ευκαιρία...

Η χώρα δεν κινδυνεύει από τον Σόρος και τον Ρουμπινί, από τους Έλληνες «εφιάλτες» κινδυνεύει.


Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου αμφισβητείται από αυτούς που την επινόησαν.

(Αναρτήθηκε την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2011)

 

Ίσως δεν είναι αρκετό το 21%, δήλωσε ο «συμπαθέστατος» κομπλεξικός Γερμανός γεράκος  και τα σενάρια «φούντωσαν» για τα καλά.

Εγώ λέω 50 έλεγε ο ένας, εγώ 60 έλεγε ο άλλος.
110, φωνάζει ο δικός μας. Σσσσσς…..
μην πετάγεσαι του λέει ένας που καθόταν δίπλα του, Σλοβάκος στη καταγωγή . Το τι θα αποφασιστεί για την Ελλάδα δεν εξαρτάται από τους Έλληνες και όσο για τα νούμερα που ακούς, αφορούν ποσοστά, δεν σημαίνει ότι όποιος πει το μεγαλύτερο νούμερο κερδίζει!

Αααα, αναφώνησε ο δικός μας και εμένα τι με συμφέρει να πάρω το μικρό ή το μεγάλο ποσοστό;

Άκου George, όποιο ποσοστό και να πάρεις, εάν αποφασίσεις κούρεμα, δηλώνεις αυτόματα χρεοκοπία, φαλιμέντο πως αλλιώς να στο πω και φαλιμέντο εντός του ευρώ δεν υπάρχει. Μην ακούς που σου λένε παραμύθια για βελούδινη χρεοκοπία (κατά το βελούδινη επανάσταση) εντός ευρώ, τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Το έχουν εφεύρει ειδικά για σένα.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι να μην αποφασίσουν κούρεμα χρέους σε κανένα ποσοστό. Κόψιμο χρήματος, ενίσχυση του EFSF και στη συνέχεια έκδοση ευρω-ομολόγου είναι η λογική πορεία των ευρωπαϊκών αποφάσεων.
Αν πάλι έχουν αποφασίσει να διαλύσουν ευρώ και Ο.Ν.Ε , βοήθησέ τους να το κάνουν μία ώρα νωρίτερα, διότι δύο χρόνια τώρα κερδίζουν, υποτιμώντας κάθε Ελληνική κινητή και ακίνητη αξία αυτοί… και τη νοημοσύνη μας εσύ.

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Εάν πράγματι η επιστολή αυτή ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εταίρων – δανειστών, τότε……..


Μάλλον δουλευόμαστε ομαδικώς, ζούμε ένα κακό όνειρο και πρέπει κάποιος αμέσως να μας ξυπνήσει.
Αν όλος αυτός ο θόρυβος των τελευταίων ημερών η παγκόσμια αναστάτωση, οι παρεμβάσεις Ολλανδών, Γερμανών και λοιπών ευγενών λαών έγινε για να αποσπάσουν από τον Σαμαρά αυτό το «φλου» κείμενο, που αφήνει σαφώς περιθώρια για «τροποποίηση» όπως λέει συγκεκριμένων πολιτικών, τότε…….δύο χρόνια τώρα που εκτελούμε τα τελεσίγραφα των Βρυξελλών αδιαμαρτύρητα, ανεξάρτητα από το εάν πιστεύουμε ή όχι στην αποτελεσματικότητά τους, ανεξάρτητα εάν βλέπουμε ότι μας συντρίβουν οικονομικά και όχι μόνο και δεν έχουμε διαολοστείλει μερικούς από αυτούς ακόμα, τότε μάλλον εγκληματούμε κατά του εαυτού μας.

Εκτός και αν…. την επιστρέψουν ως απαράδεκτη.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή ΕΔΩ

Γιατί δε γράφεις καλύτερα 100 φορές "ζήτω ο Μπαρόζο" ; ...

Ε, δεν κρατήθηκε ο άνθρωπος και του τη σβούριξε του προέδρου Χέρι-Χέρι, που τον είχε φλομώσει στο παραμύθι. "Θα γράψω άρθρο, για να βοηθήσω ώστε να πάρουμε την 6η δόση" , "αν έπρεπε να...

βάλω υπογραφή ή να πάρω τα λεφτά και να σώσω τη χώρα, θα έσωζα τη χώρα" και άλλα τέτοια εθνικοαπελευθερωτικά.
Οπότε, ο Χατζηνικολάου δεν κρατήθηκε και του 'πε το πρωί (REAL fm) του Καρατζαφέρη, "πρόεδρε, τότε γιατί δε γράφεις 100 φορές: ζήτω ο Μπαρόζο; " .
Ο πρόεδρος-παλιά μου τέχνη κόσκινο-άρχισε τις κωλοτούμπες, για να καταλήξει πάλι στο ότι αυτός γνώμονα έχει μόνο τη σωτηρία της πατρίδας.
Ευτυχώς, δηλαδή...

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

Το PSI έχει συμφωνηθεί ήδη για αυτό και οι τράπεζες έσπευσαν να γράψουν ζημιές σωστά; Λάθος......


Το PSI η αναδιάρθρωση δηλαδή του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να συμβεί, εάν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση ευρωομολόγου.
 Όπως αναλυτικά έχω υποστηρίξει σε προηγούμενα άρθρα, ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί, (χωρίς ευρωομόλογο), να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της Ο.Ν.Ε. πράγμα που αργά ή γρήγορα θα συμβεί και όταν λέω σε όλες το εννοώ.

Ο αντίλογος μέχρι τώρα τουλάχιστον...ήταν ότι το PSI έχει ήδη «συμβεί». Δε βλέπεις τα τρίμηνα των τραπεζών μου έλεγαν. Έχουν προβλέψει όχι μόνο 50% αλλά 70 και 80%.

Η απάντηση ήλθε χθες από το Βενιζέλο:

«Είναι αλήθεια ότι το ίδιο το PSI οδηγεί τις τράπεζες στην εγγραφή ζημιών, αλλά οι ζημιές αυτές θα εγγραφόντουσαν από τις τράπεζες -και αυτό το σημείο παρακαλώ να το προσέξουμε ιδιαιτέρως- είτε γινόταν το PSΙ σε βάθος, με μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά περίπου 47 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, είτε όχι, διότι οι ξένες τράπεζες, επειδή πλέον αποφάσισαν να μην ανθίστανται και να εγγραφούν στα βιβλία τους τα κρατικά ομόλογα, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών ομολόγων, στην εμπορική τους αξία, στη δευτερογενή αγορά, θα ήταν ούτως ή άλλως υποχρεωμένες  να εγγράψουν στα βιβλία το σε οποιαδήποτε εκδοχή βιβλίων,  είτε τα ομόλογα  αυτά είχαν αγοραστεί για άμεση διάθεση είτε είχαν αγοραστεί για μακρά διακράτηση, στην πραγματική εμπορική τους αξία. Άρα, οι ζημίες θα εγγράφονταν και θα εγγραφούν ούτως ή άλλως.»

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

Όσοι περιμένετε τα αποτελέσματα του PSI, θα περιμένετε πολύ!


Το PSI, η χρεοκοπία δηλαδή της Ελλάδας, δεν πρόκειται να συμβεί, όσο η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην ευρωζώνη.  

Ούτε ο Νταλάρα, ούτε ο Παπαδήμος το επιθυμούν. Τουλάχιστον με τη μορφή που υποτίθεται ότι το συμφώνησαν στις 27 του Οκτώβρη. Οι μόνοι που το επιθυμούν είναι οι γερμανοί που συνεχίζουν να κερδοσκοπούν με τη στοχοποίηση των «μαύρων προβάτων» εντός της Ο.Ν.Ε. και οι άσχετοι έλληνες πολιτικοί που αγνοούν την έννοια της καθαρής παρούσας αξίας (για επιτόκια 8% έκανε λόγο σήμερα ο Νταλάρα) και συνεχίζουν να το διαφημίζουν ως διαπραγματευτική επιτυχία της χώρας μας.  

 Αναδιάρθρωση θα γίνει. Όχι μόνο για το χρέος της Ελλάδας αλλά και για της Ιρλανδίας της Πορτογαλίας της Ιταλίας του Βελγίου της Ισπανίας………της Γαλλίας και τέλος της Γερμανίας. Όμορφα και συντονισμένα μετά τη λήψη της  απόφασης για έκδοση ευρω-ομολόγων και τύπωμα νέου χρήματος.

Η «ρήξη» στις σχέσεις Γαλλίας – Γερμανίας είναι πλέον τόσο κοντά… η αγαπητή Μέρκελ έχει εκνευριστεί με τη στάση της ΕΚΤ (αγοράζει ο Ιταλός τραπεζίτης στη δευτερογενή ότι υπάρχει) και προειδοποιεί σε όλους τους τόνους ότι η τράπεζα δεν αποτελεί λύση για την κρίση. Όμως όλοι πλέον ξέρουν ότι θα πρέπει να συμβεί κάτι αρκετά θεαματικό και μάλιστα γρήγορα ώστε όχι μόνο να σταματήσει αλλά και να αναστραφεί η πορεία της Ευρώπης προς την ύφεση.

Κούρεμα χρέους στην Ελλάδα δεν θα γίνει για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορεί να γίνει το ίδιο για την Ιταλία ή την Ισπανία και ας επιμένει η Μέρκελ ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική. Η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι ούτε ιδιαίτερη ούτε μοναδική. Είναι η φυσική κατάληξη του αδύναμου κρίκου που αν κάνεις το λάθος να τον αφαιρέσεις από την αλυσίδα, πολύ σύντομα θα ανακαλύψεις τον επόμενο.

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

Το ευρώ, με τα πλεονεκτήματα του μάρκου και τα μειονεκτήματα της δραχμής


Το κοινό νόμισμα όπως συνηθίζεται να το λένε, έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα που το καθιστά στα μάτια πολλών ως νόμισμα με ημερομηνία λήξης. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ.

Οι χώρες που υιοθετούν το ευρώ συνεχίζουν να δανείζονται με τα επιτόκια που υποτίθεται ότι θα δανείζονταν εάν είχαν παραμείνει στα εθνικά τους νομίσματα.
Σήμερα π.χ. εάν η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσιζαν να εκδώσουν διετή ομόλογα, θα πλήρωναν στους δανειστές τα αντίστοιχα επιτόκια: 6,32%, 1,70% και 0,31%.  Σε αριθμούς αυτό σημαίνει ότι για κάθε δισεκατομμύριο, η Ιταλία θα πλήρωνε 63 εκ. το χρόνο, η Γαλλία 17 εκ. και η Γερμανία μόλις 3 εκ. Και οι τρεις χώρες όμως θα πληρώσουν σε ευρώ. Ένα ευρώ που λόγω της συμμετοχής της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας κ.λ.π. διατηρείται στο 1,35 με το δολάριο και δεν έχει εκτοξευτεί στο 1 προς 3 ως όφειλε αν ήταν μάρκο ούτε στο 1 προς 0,80 αν ήταν λιρέτα.  

Άρα η σαχλαμάρα περί έλλειψης  ανταγωνιστικότητας που συχνά επικαλείται η Μέρκελ αλλά και πολλοί Έλληνες «ειδικοί» καλό είναι να κοπεί πάραυτα.

Εάν πράγματι η Γερμανία ενδιαφερόταν για την ανταγωνιστικότητα των χωρών του νότου και την οικονομική σύγκλιση των χωρών μελών της Ο.Ν.Ε, θα έπρεπε να δανείζεται με 0,31 και να δανείζει τους υπολοίπους με 0,21 έως ότου η σύγκλιση αυτή, γίνει πραγματικότητα.

Δεν γίνεται η Ελλάδα να έχει υιοθετήσει το ευρώ με τα μειονεκτήματα της δραχμής και η Γερμανία το ίδιο ευρώ με τα πλεονεκτήματα του μάρκου.........απλά δε γίνεται.

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

Κύριε Πρωθυπουργέ, ξεκινήστε τις προγραμματικές σας δηλώσεις με το αυτονόητο.....

Καταργείστε το χαράτσι της Δ.Ε.Η

Τα Ιταλικά επιτόκια πράγματι δε συνιστούν πρόβλημα, ειδικά εάν είσαι.......Γερμανός.


Τα ιταλικά επιτόκια σύμφωνα με τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, Γιένς Βάιντμαν, δεν συνιστούν ιδιαίτερο πρόβλημα. Γι αυτό και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα πρέπει να σταματήσει να παρεμβαίνει αγοράζοντας στη δευτερογενή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ιταλία δανείστηκε σήμερα με 5ετή ομόλογα και επιτόκιο 6,3%, όταν το αντίστοιχο κόστος δανεισμού για το γερμανικό δημόσιο θα ήταν 0,96%. Το κόστος δανεισμού δηλαδή για τους Ιταλούς είναι  υψηλότερο κατά 700% από το αντίστοιχο Γερμανικό.

Τα Ιταλικά επιτόκια πράγματι δε συνιστούν πρόβλημα, ειδικά εάν είσαι.......Γερμανός.

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

Απόσπασμα από ομιλία του Λ. Παπαδήμου πριν από ένα χρόνο στο Μέγαρο Μουσικής

........Οι αποφάσεις που ελήφθησαν έως τώρα ήταν πράγματι εξαιρετικά δύσκολες και πολιτικά θαρραλέες. Επιπλέον, αναπόφευκτα είχαν επώδυνες επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα σ’ ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις – με λίγες εμφανείς εξαιρέσεις – η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών ήταν σχετικά απλή από τεχνικής πλευράς. Τα επόμενα βήματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης συνεπάγονται δύσκολες επιλογές που αφορούν μεταξύ άλλων: (i) την αναδιάρθρωση και εξυγίανση αγορών, (ii) την ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων, (iii) την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και (iv) τον περιορισμό δραστηριοτήτων του κράτους που δεν προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο παρά μόνο το οικονομικό βάρος της διατήρησής τους..........

Κολοσσιαία αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο...

Την εκτίμηση ότι τα κοιτάσματα της Κύπρου είναι πάνω από 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, φυσικού αερίου εκφράζει σε συνέντευξη στην εφημερίδα Φιλελεύθερος ο εμπειρογνώμονας για...

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Γιατί δεν επισκέφθηκε η Μέρκελ την Ελλάδα;

 

Ο πρώην υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα για να σχηματίσει ιδία άποψη για την κατάσταση που επικρατεί. «Καταστροφικά» τα όσα είδε και άκουσε, λέει προς την Zeit.

 
«Πήγα στην Ελλάδα για να σχηματίσω ιδία άποψη για την κατάσταση. Είναι καταστροφική», λέει ο πρώην υπουργός και συμπληρώνει: «Οι άνθρωποι είναι χωρίς ελπίδα, όπως μετά από έναν χαμένο πόλεμο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Άνγκελα Μέρκελ δεν επισκέφθηκε από την πρώτη στιγμή την Αθήνα. Μπορείς να κάνεις και τα δύο: και επίπονες μεταρρυθμίσεις, αλλά και να δώσεις ελπίδα. Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση κάνοντας λιτότητα. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η ΕΕ δεν κάνει αυτό που μπορεί πραγματικά, να συνδυάσει δηλαδή τα μέτρα περικοπών με ένα πακέτο ανοικοδόμησης».
Όχι σε έξοδο από την ΟΝΕ
Πιθανότατα και ο Γ. Φίσερ θα ακολουθούσε την τακτική των Μέρκελ και Σαρκοζί στις ΚάννεςΠιθανότατα και ο Γ. Φίσερ θα ακολουθούσε την τακτική των Μέρκελ και Σαρκοζί στις ΚάννεςΣε ερώτηση εάν θα πρέπει να παραμείνουν και οι 17 σημερινές χώρες-μέλη στην ευρωζώνη, ο πράσινος πολιτικός απαντά: «Δεν γνωρίζω εάν πρέπει να είναι όλοι μέσα. Αλλά καλά θα κάναμε να κρατήσουμε τους Έλληνες εντός. Ως πρώην υπ. Εξωτερικών λέω το εξής: Η σημασία της Ελλάδας για τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο θα παραμείνει».
Με πολιτικά επιχειρήματα, αντιτείνουν οι δημοσιογράφοι της Zeit, δικαιολογήθηκε και μια απόφαση, την οποία σήμερα όλοι θεωρούν λανθασμένη, δηλαδή η απόφαση ένταξης της Ελλάδας σε ΕΕ και ευρώ. «Η νομισματική ένωση», απαντά ο Γ. Φίσερ, «ήταν ανέκαθεν ένα πολιτικό πρότζεκτ. Ζητούμενο ήταν η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Έπρεπε δηλαδή να κρατήσουμε εκτός και τους Ιταλούς και Ισπανούς; Και εκεί υπήρχαν κίνδυνοι».
Για το δημοψήφισμα
"Πήγα στην Ελλάδα για να σχηματίσω ιδία άποψη για την κατάσταση. Είναι καταστροφική"Σχολιάζοντας τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον Γ. Παπανδρέου να μην προχωρήσει σε διενέργεια του δημοψηφίσματος, ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει ότι πιθανότατα και ο ίδιος θα ακολουθούσε την τακτική των Μέρκελ και Σαρκοζί στις Κάννες. «Όχι μόνο γιατί θα αισθανόμουν ότι με κοροϊδεύουν. Σε μια τέτοια περίσταση δεν μπορείς να παίζεις παιχνίδια».
Σε ερώτηση, τέλος, εάν η Ελλάδα θα είναι μέλος της ευρωζώνης σε τρία χρόνια, ο Γ. Φίσερ εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτικός: «Πριν την πιρουέτα του Παπανδρέου θα έλεγα, ναι. Σήμερα δεν γνωρίζω τι παραλογισμοί μπορούν να ακολουθήσουν. Αλλά στο μεταξύ το θέμα δεν είναι μόνον η Ελλάδα. Εάν οι Έλληνες εγκατέλειπαν το ευρώ, πολύ σύντομα θα δίναμε τη μάχη για την Ιταλία και τη Γαλλία».

Zeit (Συνέντευξη στους Tina Hildebrandt, Heinrich Wefing)
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Πηγή: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15522803,00.html

Στα 416 δις, η έκθεση των γαλλικών τραπεζών στο Ιταλικό χρέος... και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.


Το Ιταλικό 10ετές
52 δις η έκθεση των Ολλανδών, ίσως γι αυτό τώρα τελευταία δεν ακούμε πολλές ανθελληνικές κορώνες από τις τουλίπες.
Τα στοιχεία είναι από το Reuters και μπορείτε αναλυτικά να τα δείτε ΕΔΩ. (και μετά bank exposures map).
Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσετε, πως, το χρέος όλων των κρατών, αποτελεί ένα σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων. Ασφαλή καταφύγια δεν υπάρχουν και κάποιος θα πρέπει να αποφασίσει να κλείσει τη βρύση σύντομα.

Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

Ιταλία – τέλος...... 7,26% και 7,12% το κόστος δανεισμού στα 10ετή και 2ετή ομόλογα.


Οι ανεπαρκείς, ιδιοτελείς επαγγελματίες πολιτικοί, ΤΡΕΜΟΥΝ το ενδεχόμενο οι λεγόμενοι «τεχνοκράτες» να επιτύχουν.

Φανταστείτε να αναλάβει τα ηνία της χώρας μία ομάδα τεχνοκρατών που γνωρίζει το αντικείμενο και να πετύχει. Να καταφέρει να αντιστρέψει την αρνητική ψυχολογία, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και να βελτιώσει, όσο αυτό είναι δυνατό τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Φανταστείτε να συμβούν όλα αυτά και το ημερολόγιο να δείχνει 19 Φλεβάρη, την ημερομηνία δηλαδή διεξαγωγής των εκλογών. Να κληθεί ο ελληνικός λαός να ψηφίσει τα δύο κόμματα που διαδοχικά από το 1980 και μετά συνέβαλαν στη σημερινή οικονομική καταστροφή.

Δε θα σκεφτεί ο καθένας από εμάς, 30 χρόνια ΠΟΙΟΥΣ ΨΗΦΙΖΑ;

Δεν είναι λοιπόν καλύτερα να βάλουμε έναν αξιοπρεπή αχυράνθρωπο, μια μαριονέτα που θα εκτελεί τις εντολές αυτών που ακόμα προσπαθούν να ανακαλύψουν το αυτονόητο;

Την ΥΠΕΡΒΑΣΗ που πολλοί την επικαλούνται σήμερα και από τα δύο μεγάλα κόμματα, θα πρέπει να αποδείξουν και στη πράξη ότι την επιχειρούν, δίνοντας την ευκαιρία σε αυτούς που πρέπει, να κάνουν έστω μία προσπάθεια την ύστατη στιγμή να αλλάξουν τη μοίρα αυτού του τόπου.

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του arkoudanews, ο Όλι Ρεν δεν θα ζητήσει απλή υπογραφή από τον Σαμαρά, θα του ζητήσει να θεωρήσει το γνήσιο σε Κ.Ε.Π.

Sovarepsou Oli!!!!

Μήπως δε θέλουν πρωθυπουργό που να γνωρίζει τη δουλειά και να αγαπάει έστω και λίγο την Ελλάδα;

Παρατηρώ τους υπό προθεσμία βουλευτές όλων των κομμάτων να σκοτώνονται στα τηλεπαράθυρα των καναλιών εκτελώντας προφανώς εντολές άνωθεν και αναρωτιέμαι, μήπως, τελικά δε θέλουν κάποιον πρωθυπουργό που να γνωρίζει τη δουλειά και να αγαπάει έστω και λίγο την Ελλάδα.

Μήπως τελικά δε θέλουν να τοποθετήσουν στη θέση αυτή άνθρωπο που να συγκεντρώνει τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, διότι θα φανεί αμέσως η πολιτική και όχι μόνο ένδεια που τους χαρακτηρίζει. Θα φανεί η ανικανότητα και η ιδιοτέλεια όλων και τότε..............    

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

Το ευρωομόλογο είναι η αναγκαία και μοναδική επιλογή - προϋπόθεση ύπαρξης του ευρώ και της ευρωζώνης...

Στο κόκκινο όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες, ελέω...Ιταλίας. Στο 6,15% το κόστος δανεισμού για τα 2ετή ομόλογα. Το αντίστοιχο γερμανικό στο 0,38%.

Οι αγορές αμείλικτες αλλά σοφές, κοιτάζουν πρώτη φορά κατάματα το πραγματικό πρόβλημα της Ευρώπης.
Τη λύση που αποφεύγουν εδώ και 2 χρόνια οι Γερμανοί να δώσουν, θα τη δώσουν θέλουν δε θέλουν.

Τώρα που η Ελλάδα θα σταματήσει να αποτελεί το κόκκινο σημάδι στο κέντρο του παγκόσμιου στόχου, τώρα που ο προβληματικός σχεδιασμός του ευρώ θα εμφανιστεί στις αποδόσεις των ιταλικών, ισπανικών και γαλλικών ομόλογων, τώρα θα αλλάξουν και οι συμμαχίες μέσα στη ευρωζώνη.

Το ευρωομόλογο είναι η αναγκαία και μοναδική επιλογή - προϋπόθεση ύπαρξης του ευρώ και της ευρωζώνης και οι Γερμανοί θα κληθούν σύντομα να επιλέξουν αν θα πληρώσουν το τίμημα της παραμονής  ή της εξόδου από την Ευρώπη.

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

Σε περίπτωση που αναλάβει ο Λουκάς Παπαδήμος κάποια θέση, (το ελπίζουμε), καλό είναι να γνωρίζουμε από πριν τις θέσεις του για τη συμφωνία της 26ης του Οκτώβρη.

Λ. Παπαδήμος: Διαφωνεί με μεγαλύτερο haircut. Πατήστε εδώ

 

 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ Επικίνδυνο το «κούρεμα» για τράπεζες, ταμεία, φορολογούμενους. Πατήστε εδώ

Το καλύτερο ανέκδοτο των τελευταίων ημερών.


Ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν μπορεί να παραιτηθεί προτού υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας διότι τότε θα δημιουργηθεί λέει, προσέξτε, ΚΕΝΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ……Καλόοοοοο!!!!!!!!!!!

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Ζήτω η Ελλάς

Σήμερα οι Έλληνες βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, σε μια κυβέρνηση που ο πρωθυπουργός της υποσχέθηκε ότι το πρώτο μέλημά του είναι να δημιουργήσει μια άλλη κυβέρνηση..., με κάποια σύνθεση..., με κάποια πρόσωπα... και με κάποιους στόχους...


Μπράβο και ζήτω μαζί! Ψήφος εμπιστοσύνης για να αλλάξει η κυβέρνηση!!!

Πηγή: http://osigouros.blogspot.com/2011/11/blog-post_05.html

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011

Αφιερωμένο στους ΕΛΛΗΝΕΣ βουλευτές που θα κληθούν σήμερα τα μεσάνυχτα να αποφασίσουν εάν θα δώσουν παράταση στο διασυρμό της χώρας.

«Σας παραγγέλλω να πληροφορήσετε τους πάντες ότι εγώ με κανένα τρόπο δεν θα αποστώ από την διαγεγραμμένην εθνική πορείαν μου, και ότι δεν θα προδώσω ποτέ κανένα από τα χρέη μου απέναντι στην Πατρίδα μας. Όλα θα τα εκπληρώσω μέχρι την τελαυταία μου στιγμή. Όταν δε, καταλάβω ότι δεν ημπορώ να σώσω τον δυστυχή αυτόν τόπο από τα δεινά του εμφυλίου πολέμου και της αναρχίας – που υποκινούνται από τους ξένους – τότε θα θέσω υπόψιν του ελληνικού Έθνους και όλου του άλλου κόσμου την αληθινή και ειλικρινή ιστορία των γεγονότων και των ανθρώπων και θα αποτραβηχτώ αμέσως, παίρνοντας μαζί μου το μεγαλύτερο αγαθό: συνείδηση καθαρή και ήσυχη!..
Ιωάννης Καποδίστριας.

Το ντόμινο που λέγαμε...

REUTERS: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΟ ΕΕ-ΔΝΤ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΗΓΗ

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/_newsroom.asp


Reuters: Η Ιταλία συμφώνησε ΕΕ και ΔΝΤ να ελέγχουν την πρόοδό της

Η Ιταλία συμφώνησε να έχει ως ελεγκτές τους ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο αυτή θα προσπαθεί να πετύχει τους στόχους για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο ασφαλιστικό, που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει πηγή της ΕΕ στο Reuters.Πηγή: www.capital.gr

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Διαβάστε προσεκτικά τι θα χάσουμε. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις διακρίσεις!!!!

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Προσωπική σελίδα: http://www.papandreou.gr
Ημερομηνία Γέννησης:
16 Ιουνίου, 1952
Τόπος Γέννησης:
St. Paul, Minnesota, Η.Π.Α.
Οικογενειακή Κατάσταση:
Σύζυγος: Άντα Παπαπάνου
Τέκνα: Ανδρέας (ημ. γεν. 1982), Μαργαρίτα-Έλενα (ημ. γεν. 1990)
Εκπαίδευση:.....

Χωρίς...άλλα λόγια.

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

Επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελληνική!!!
Λένε......ότι όταν οι Έλληνες είναι μονοιασμένοι, μπορούν να κάνουν θαύματα.

Δεν υπάρχει πλέον στην Ελλάδα κοινωνική ομάδα που να απαριθμεί περισσότερα από 10 μέλη και να τον υποστηρίζει.

Εφοπλιστές, Βιομήχανοι, Τραπεζίτες, Επιχειρηματίες,  Ελεύθεροι επαγγελματίες,Υπάλληλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί, Εργάτες, Συνδικαλιστές, Φοιτητές, Μαθητές, Χούλιγκανς, Οπαδοί οργανωμένοι και μη,  Αναρχικοί, Ακροδεξιοί, Δεξιοί, Κεντρώοι, Αριστεροί, Ακροαριστεροί.........

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ προσεύχονται καθημερινά στο θεό που πιστεύει ο καθένας, να παραιτηθεί.

Κατάφερε να μονoιάσει τον ελληνικό λαό, αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε